Ziua Mondiala a diabetului

Astazi este 14 noimbrie. O zi aparent obisnuita pentru fiecare dintre noi,insa incepand cu anul 1991,Organizatia Mondiala a Sănătăţii şi a Federaţiei 
Internaţionale de Diabet a inaugurat-o ca fiind ziua mondiala a diabetului. Leo Alpha Young & Smart Bacau atrage atentia publicului in aceasta zi dedicata persoanelor cu diabet asupra ceea ce inseamna boala,cum se manifesta si cum o putem preveni.
Ne confruntăm astfel cu boli care afectează un numar din ce în ce mai mare de persoane „câștigându-și” titlul de „boli ale secolului 21” , iar diabetul pare să acceadă la un loc fruntaș în acest clasament, cea mai des întâlnită formă a acestuia fiind diabetul de tip 2.

CE ESTE DIABETUL?
Diabetul este o boala cronica caracterizata prin secretia si eliberarea insuficienta a insulinei de catre pancreas sau utilizarea insuficienta a insulinei de catre tesuturi.
In diabetul zaharat tip I sau insulino-dependent, pancreasul nu mai secreta insulina sau secreta o cantitate foarte mica, insuficienta 
pentru a mentine glicemia in limitele normale, fiind necesara injectarea de insulina. Acest tip de diabet debuteaza de obicei la tineri.
In diabetul zaharat tipul II sau non-insulino-dependent, secretia de insulina este scazuta sau exista o rezistenta periferica (a tesuturilor) 
la actiunea insulinei. Acest tip de diabet debuteaza la varste mai inaintate, de obicei dupa 50 ani, putand fi echilibrat prin dieta si/sau
medicamente antidiabetice orale.
Pe parcursul evolutiei, diabetul zaharat non-insulinodependent poate deveni insulino-necesitant, atunci cand tratamentul medicamentos nu mai reuseste mentinerea glicemiei in limite normale, fiind necesara administrarea de insulina.
Odata instalata boala, dureaza toata viata, nedescoperindu-se inca un tratament pentru vindecarea acesteia.

Numarul personelor cu diabet a crescut de la 108 milioane in 1980 la 422 milioane in 2014,diabetul putand fi,insa, tratat,iar consecintele lui evitate sau
amanate printr-o dieta sanatoasa, exercitii fizice regulate (minim 150 minute saptamanal reduc cu 26% riscul diabetului de tip 2) , evitarea fumatului, respectarea orelor de somn si mentinerea unei greutati coprorale normale. Renuntand doar la cateva alimente precum bauturile indulcite-care cu doar 
200 ml zilnic cresc riscul diabetului de tip 2 cu 20%, iar 330 ml contin 35g zahar,mai mult decat limita admisa pentru un adult/zi- ne poate proteja de aceasta afectiune atat de comuna.

Cluburile LEO si Lions atrag atentia publicului prin programe destinate persoanelor cu diabet,pentru 
a informa si a raspandi masurile de prevenire ce necesita putin atentie zilnica, precum si metodele prin care ii putem ajuta pe cei cu diabet tip 1 sau 2.
Pentru ca NOI SERVIM!

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, stând în picioare şi în aer liber
Este posibil ca imaginea să conţină: 7 persoane, persoane zâmbind, oameni în picioare, cer, în aer liber şi natură

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *